یکی از مشکلاتی که در ترجمه متون (عبری-فارسی و فارسی-عبری) گریبانگیر مترجمین میشود، وضع معادل درست برای درجههای سازمانی است که در سازمانهای نظامی، انتظامی، حفاظتی و امدادی مورد استفاده است. امروزه در ایران، علاوه بر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ارتش جمهوری اسلامی، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی، و یگانهای حفاظت، در سازمانهای آتشنشانی کل کشور هم درجههای سازمانی مورد استفاده قرار میگیرد.
این مقاله به معادلیابی دقیق درجههای آتشنشانی در ایران و اسرائیل میپردازد.
درجههای آتشنشانی ایران
عالیترین درجه در آتشنشانی ایران «فرآتشپاد» نام دارد که مربوط به عالیترین مقام این حوزه یعنی «رییس ستاد هماهنگی امور ایمنی و آتشنشانی کشور» است و مستقیماً از سوی وزیر کشور انتخاب میگردد. به علاوه مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهر تهران نیز به این درجه نایل میشود که از اهمیت این سمت در کل کشور دارد.
در مرتبه دوم درجه «فرآتشپاد دوم» قرار دارد. اعطای این درجه از سوی رییس ستاد هماهنگی امور ایمنی و آتشنشانی کشور صورت میگیرد. این درجه به افراد زیر تعلق میگیرد:
- نایبرییس ستاد هماهنگی امور ایمنی و آتشنشانی کشور
- معاونین سازمان شهرداری و خدمات ایمنی شهر تهران
درجههای آتشنشانی اسرائیل
در سازمان آتشنشانی و نجات اسرائیل، درجههای سازمانی به دو سطح کلی تقسیم میشوند: درجههای آتشنشانی و درجههای افسری.
درجههای افسری
عالیرتبهترین درجههای آتشنشانی اسرائیل درجههای افسری هستند که ۹ درجه را دربرمیگیرند. نمادهای این درجات بر روی سردوشی یونیفرم آتشنشانی در دو طرف نصب میشوند.
عالیترین درجه در آتشنشانی اسرائیل درجه «رَو تَفسار» (רַב־טַפְסָר) است که متعلق به رئیسکل سازمان آتشنشانی و نجات اسرائیل است. این درجه به فردی اعطا میشود که با پیشنهاد وزیر امنیت ملی و با تأیید دولت اسرائیل زمامداری سازمان آتشنشانی و نجات را برای مدت پنج سال در اختیار میگیرد. با توجه به مطالب پیشگفته، میتوان گفت معادل درجه רב־טפסר در آتشنشانی اسرائيل، فرآتشپاد در آتشنشانی ایران است.
همانطور که ملاحظه میشود، در پنج درجه عالی آتشنشانی اسرائیل ترکیبهایی با کلمه «تَفسار» (טַפְסָר) ساخته شده است. این کلمه در اصل متعلق به زبان سومری است که از طریق زبان اکدی به زبان عبری راه یافته است. «تفسار» که در زبان سومری «دوبسار» تلفظ میشده، بهمعنی کاتب و نویسنده بوده و ضمن تغییر تلفظ، با تغییر معنایی به زبان عبری هم راه یافته است. در متون کهن عبری این کلمه با دو معنی «فرمانده» و «فرشته» به کار رفته است.
بعد از دو سال خدمت، نیروها به درجه «رِشِف» (רֶשֶׁף) نایل میشوند.
درجه بعدی «رِشِف میشنه» (רֶשֶׁף־מִשְׁנֶה) نام دارد. این درجه بعد از گذراندن دو سال خدمت و در صورت وجود ظرفیت خالی در سازمان به نیرو اعطا میشود.
درجه بعدی «لَهَو» (לַהַב) نامیده میشود که پس از دو سال خدمت (در صورت وجود ظرفیت خالی) به نیرو اعطا میگردد.
پایینترین درجه افسری در آتشنشانی اسرائیل «لَهَو میشنه» (לַהַב־מִשְׁנֶה) نام دارد که بهصورت اختصار להב/מ نوشته میشود. نیروها پس از موفقیت در دوره آموزشی افسری به این درجه نایل میشوند.
درجههای آتشنشانی
شش درجه پایین بهعنوان درجات آتشنشانی شناخته میشوند.
بالاترین درجه در سطح آتشنشانی در اسرائیل «رَو سَمال ریشُون کَبای» (רַב־סַמָּל רִאשׁוֹן כַּבַּאי) نام دارد که به اختصار רַסָּ״ר خوانده میشود. این درجه بعد از یک سال از دریافت درجه پایینتر و با تأیید هیئت ممتحن اعطا میشود.
درجه بعدی «رَو سَمال کَبای» (רַב־סַמָּל־כַּבַּאי) است که به اختصار רַסָּ״ל خوانده میشود. این درجه بعد از یک سال از دریافت درجه پایینتر و با تأیید هیئت ممتحن اعطا میشود.
درجه بعدی در این سلسلهمراتب «سَمال کَبای» (סַמָּל־כַּבַּאי) نامیده میشود. نیرو زمانی میتواند موفق به دریافت این درجه بشود که دوره فرمانده تیم را با موفقیت پشت سر گذاشته و ضمناً گواهینامه رانندگی کامیون بیشتر از ۱۲ تن را هم کسب کرده باشد.
درجه بعدی «رَو کَبای» (רַב־כַּבַּאי) نام دارد که به اختصار רַבָּ״כּ خوانده میشود. نیروها با گذشت یک سال از دریافت درجه پایینتر موفق به دریافت این درجه میشوند.
درجه بعدی در سلسلهمراتب آتشنشانی اسرائیل «لُوخِم اِش ریشُون» (לוֹחֵם־אֵשׁ רִאשׁוֹן) نام دارد که سابقاً «کَبای ریشُون» (כַּבַּאי רִאשׁוֹן) نامیده میشد. بعد از گذشت یک سال از دریافت درجه پایینتر، این درجه به نیروها اعطا میشود.
پایینترین درجه در آتشنشانی اسرائیل «لُوخِم اِش» (לוֹחֵם־אֵשׁ) نام دارد که افراد با گذراندن دوره آموزشی آتشنشانی و دارا بودن ۶ ماه تجربه کاری به آن نایل میشوند. در گذشته نام این درجه «کَبای» (כַּבַּאי) بود.
نتیجهگیری
منابع
- מאוחזר באתר: https://www.gov.il/he/departments/guides/ff_service